In This Chapter We cover the all the topics and basics of factorization these are the topics we cover as follows:

Highest Common Factor (H.C.F) of Monomials

The H.C.F of given monomials is the common factor having greatest coefficient and highest powers of the variables.

Ex: 1) Find H.C.F of 6x3y6x^{3}y and 18x2y318x^{2}y^{3}.

Sol: 6x3y=2×3×x3×y6x^{3}y = 2 \times 3 \times x^{3} \times y

 18x2y3=2×32×x2×y3\quad \quad \ 18x^{2}y^{3} = 2 \times 3^{2} \times x^{2} \times y^{3}

 H.C.F=2×3×x2×y\quad \quad \ \text{H.C.F} = 2 \times 3 \times x^{2} \times y

 =6x2y\quad \quad \quad \quad \quad \quad \ = 6x^{2}y

Ex: 2) Find H.C.F of 5xy5xy and 10x10x.

Sol: 5xy=5×x×y5xy = 5 \times x \times y

 10x=2×5×x\quad \quad \ 10x = 2 \times 5 \times x

 H.C.F=5x\quad \quad \ \text{H.C.F} = 5x

Ex: 3) H.C.F of 12a2b12a^{2}b and 15ab215ab^{2} is 3ab

Ex: 4) H.C.F of 2x2x and 44 is 2

Ex: 5) H.C.F of 12x12x and 3636 is 12

Ex: 6) H.C.F of 14pq14pq and 35pqr35pqr is 7pq

What is Factorization and its identities?

Factorization is the mathematical process of expressing an algebraic expression as a product of two or more factors. Below are the 15 essential identities and methods used to break down expressions:

Basic Methods & Linear Identities

  1. ab+ac=a(b+c)ab + ac = a(b + c)
  2. abac=a(bc)ab - ac = a(b - c)
  3. ac+ad+bc+bd=(a+b)(c+d)ac + ad + bc + bd = (a + b)(c + d)

Square-Based Identities

  1. a2b2=(a+b)(ab)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

  2. a2+2ab+b2=(a+b)2a^2 + 2ab + b^2 = (a + b)^2

  3. a22ab+b2=(ab)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2

  4. x2+(a+b)x+ab=(x+a)(x+b)x^2 + (a + b)x + ab = (x + a)(x + b)

  5. a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca=(a+b+c)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca = (a + b + c)^2

  6. a2+b2+c2+2ab2bc2ca=(a+bc)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca = (a + b - c)^2

Cubic & Advanced Identities

  1. a3+3a2b+3ab2+b3=(a+b)3a^3 + 3a^2b + 3ab^2 + b^3 = (a + b)^3

  2. a33a2b+3ab2b3=(ab)3a^3 - 3a^2b + 3ab^2 - b^3 = (a - b)^3

  3. a3+b3=(a+b)(a2ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

  4. a3b3=(ab)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

  5. a3+b3+c33abc=(a+b+c)(a2+b2+c2abbcca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

  6. If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

Basic Methods & Linear Identities in Factorization

1. Common Factor (Sum): The most basic form where a common term is factored out.

ab+ac=a(b+c)ab + ac = a(b + c)

Ex: 1) Factorize 2x+42x + 4

Sol:

2x+4=2x+2(2)2x+4 = 2x+2(2)

 =2(x+2)\quad \quad \quad \quad \quad \ = 2(x+2)

Ex: 2) Factorize 5xy+10x5xy+10x

Sol:

5xy+10x=5xy+5(2)(x)5xy+10x = 5xy+5(2)(x)

 =5x(y+2)\quad \quad \quad \quad \quad \quad \quad \ = 5x(y+2)

Ex: 3) Factorize 12a2b+15ab212a^{2}b+15ab^{2}

Sol:

12a2b+15ab2=3×4×a2×b+3×5×a×b212a^{2}b+15ab^{2} = 3\times4\times a^{2}\times b+3\times5\times a\times b^{2}

  =3ab(4a+5b)\quad \quad \quad \quad \quad \quad \quad \quad \ \ = 3ab(4a+5b)

2. Common Factor (Difference): Factorization involving a subtraction within the expression.

abac=a(bc)ab - ac = a(b - c)

Ex: 1) Factorize 22y33z22y-33z

Sol:

22y33z=11×2×y11×3×z22y-33z = 11 \times 2 \times y - 11 \times 3 \times z

  =11(2y33z)\quad \quad \quad \quad \quad \ \ = 11(2y-33z)

Ex: 2) Factorize 10x218x3+14x410x^2 - 18x^3 + 14x^4

Sol:

10x218x3+14x4=2x2(59x+7x2)10x^2 - 18x^3 + 14x^4 = 2x^2(5 - 9x + 7x^2)

3. Factorization by Grouping: Used for four-term expressions by grouping them into pairs.

ac+ad+bc+bd=(a+b)(c+d)ac + ad + bc + bd = (a + b)(c + d)

Ex: 1) Factorize 2xy+2y+3x+32xy+2y+3x+3

Sol:

2xy+2y+3x+32xy+2y+3x+3

 =2y(x+1)+3(x+1)\quad \quad \ = 2y(x+1)+3(x+1)

 =(2y+3)(x+1)\quad \quad \ = (2y+3)(x+1)

Ex: 2) Factorize 6xy4y+69x6xy-4y+6-9x

Sol:

6xy4y+69x6xy-4y+6-9x

 =6xy4y9x+6\quad \quad \ = 6xy-4y-9x+6

 =2y(3x2)3(3x2)\quad \quad \ = 2y(3x-2)-3(3x-2)

 =(2y3)(3x2)\quad \quad \ = (2y-3)(3x-2)

Square Based Identities in Factorization

4. Difference of Two Squares

a2b2=(a+b)(ab)a^2 - b^2 = (a + b)(a - b)

Ex 1: 49y236=(7y)2(6)2=(7y+6)(7y6)49y^2 - 36 = (7y)^2 - (6)^2 = \mathbf{(7y + 6)(7y - 6)}

Ex 2: p481=(p2+9)(p29)=(p2+9)(p3)(p+3)p^4 - 81 = (p^2 + 9)(p^2 - 9) = \mathbf{(p^2 + 9)(p - 3)(p + 3)}

Ex 3 (Mixed): a22ab+b2c2=(ab)2c2=(ab+c)(abc)a^2 - 2ab + b^2 - c^2 = (a - b)^2 - c^2 = \mathbf{(a - b + c)(a - b - c)}

5. Perfect Square Trinomials

These are the results of squaring a binomial sum or difference.

Sum Identity:

a2+2ab+b2=(a+b)2a^2 + 2ab + b^2 = (a + b)^2

Ex: x2+8x+16=(x+4)2x^2 + 8x + 16 = \mathbf{(x + 4)^2}

Ex: 25m2+30m+9=(5m+3)225m^2 + 30m + 9 = \mathbf{(5m + 3)^2}

Difference Identity:

a22ab+b2=(ab)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2

Ex: 4y212y+9=(2y3)24y^2 - 12y + 9 = \mathbf{(2y - 3)^2}

6. Perfect Square Trinomial (Difference): The result of squaring a binomial difference.

a22ab+b2=(ab)2a^2 - 2ab + b^2 = (a - b)^2

Ex 1: Factorize 4y212y+94y^2 - 12y + 9

Sol:

(2y)22(2y)(3)+(3)2=(2y3)2(2y)^2 - 2(2y)(3) + (3)^2 = \mathbf{(2y - 3)^2}

Ex 2: Factorize a22ab+b2c2a^2 - 2ab + b^2 - c^2

Sol:

(ab)2c2=[(ab)+c][(ab)c]=(ab+c)(abc)(a - b)^2 - c^2 = [(a - b) + c][(a - b) - c] = \mathbf{(a - b + c)(a - b - c)}

7. Trinomials with Constant Factors (Middle Term Splitting)

x2+(a+b)x+ab=(x+a)(x+b)x^2 + (a + b)x + ab = (x + a)(x + b)

Ex 1:

x2+5x+6=(x+3)(x+2)x^2 + 5x + 6 = \mathbf{(x + 3)(x + 2)}

Ex 2:

y27y+12=(y4)(y3)y^2 - 7y + 12 = \mathbf{(y - 4)(y - 3)}

Ex 3

(ax2+bx+cax^2 + bx + c): 3x2+10x+3=(x+3)(3x+1)3x^2 + 10x + 3 = \mathbf{(x + 3)(3x + 1)}

Ex 4 (Advanced):

6x2+5x6=(2x+3)(3x2)6x^2 + 5x - 6 = \mathbf{(2x + 3)(3x - 2)}

Ex 5 (Substitution):

(2ab)2+2(2ab)8=(2ab2)(2ab+4)(2a - b)^2 + 2(2a - b) - 8 = \mathbf{(2a - b - 2)(2a - b + 4)}

8. Square of a Trinomial Standard Identity

Factoring expressions with three variables (a,b, and ca, b, \text{ and } c).

Standard Identity:

a2+b2+c2+2ab+2bc+2ca=(a+b+c)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab + 2bc + 2ca = (a + b + c)^2

Ex 1:

4a2+b2+c2+4ab+2bc+4ac=(2a+b+c)24a^2 + b^2 + c^2 + 4ab + 2bc + 4ac = \mathbf{(2a + b + c)^2}

Ex 2:

9a2+4b2+16+12ab+16b+24a=(3a+2b+4)29a^2 + 4b^2 + 16 + 12ab + 16b + 24a = \mathbf{(3a + 2b + 4)^2}

9. Square of a Trinomial Variable Signs Identity

a2+b2+c2+2ab2bc2ca=(a+bc)2a^2 + b^2 + c^2 + 2ab - 2bc - 2ca = (a + b - c)^2

  • Usage: Used when the signs of the product terms involving one specific variable are negative.

Ex: Factorize 25x2+y2+4z210xy4yz+20zx25x^2 + y^2 + 4z^2 - 10xy - 4yz + 20zx

Sol:

25x2+y2+4z210xy4yz+20zx25x^2 + y^2 + 4z^2 - 10xy - 4yz + 20zx

=(5x)2+(y)2+(2z)2+2(5x)(y)+2(y)(2z)+2(2z)(5x)\quad \quad = (5x)^2 + (-y)^2 + (2z)^2 + 2(5x)(-y) + 2(-y)(2z) + 2(2z)(5x)

=(5xy+2z)2\quad \quad = \mathbf{(5x - y + 2z)^2}

Cubic & Advanced Identities in Factorization

10. Cube of a Binomial (Sum): Factoring a four-term perfect cubic expression.

a3+3a2b+3ab2+b3=(a+b)3a^3 + 3a^2b + 3ab^2 + b^3 = (a + b)^3

Ex: 1) Factorize 8a3+b3+12a2b+6ab28a^3 + b^3 + 12a^2b + 6ab^2

Sol:

8a3+b3+12a2b+6ab28a^3 + b^3 + 12a^2b + 6ab^2

=(2a)3+(b)3+3(2a)2(b)+3(2a)(b)2\quad \quad = (2a)^3 + (b)^3 + 3(2a)^2(b) + 3(2a)(b)^2

=(2a+b)3\quad \quad = \mathbf{(2a + b)^3}

11. Cube of a Binomial (Difference): The cubic version of the subtraction identity.

a33a2b+3ab2b3=(ab)3a^3 - 3a^2b + 3ab^2 - b^3 = (a - b)^3

Ex: 1) Factorize 27125a3135a+225a227 - 125a^3 - 135a + 225a^2

Sol:

27125a3135a+225a227 - 125a^3 - 135a + 225a^2

=(3)3(5a)33(3)2(5a)+3(3)(5a)2\quad \quad = (3)^3 - (5a)^3 - 3(3)^2(5a) + 3(3)(5a)^2

=(35a)3\quad \quad = \mathbf{(3 - 5 a)^3}

12. Sum of Two Cubes: Breaking down the sum of two cubic terms.

a3+b3=(a+b)(a2ab+b2)a^3 + b^3 = (a + b)(a^2 - ab + b^2)

Ex: 1) Factorize y3+125y^3 + 125

Sol:

y3+125y^3 + 125 \quad \quad

=(y)3+(5)3= (y)^3 + (5)^3 \quad \quad

=(y+5)(y2y(5)+(5)2)= (y+5)(y^2 - y(5) + (5)^2) \quad \quad

=(y+5)(y25y+25)= \mathbf{(y+5)(y^2 - 5y + 25)}

13. Difference of Two Cubes: Breaking down the subtraction of two cubic terms.

a3b3=(ab)(a2+ab+b2)a^3 - b^3 = (a - b)(a^2 + ab + b^2)

Ex: 1) Factorize x32168y3\frac{x^3}{216} - 8y^3

Sol:

x32168y3\frac{x^3}{216} - 8y^3

=(x6)3(2y)3= \left(\frac{x}{6}\right)^3 - (2y)^3  \quad \quad \quad \quad \quad \

=(x62y)[(x6)2+x6(2y)+(2y)2]= \left(\frac{x}{6} - 2y\right) \left[ \left(\frac{x}{6}\right)^2 + \frac{x}{6}(2y) + (2y)^2 \right]  \quad \quad \quad \quad \quad \

=(x62y)(x236+xy3+4y2)= \mathbf{\left(\frac{x}{6} - 2y\right) \left( \frac{x^2}{36} + \frac{xy}{3} + 4y^2 \right)}

14. The Long Cubic Identity: A complex identity involving three variables.

a3+b3+c33abc=(a+b+c)(a2+b2+c2abbcca)a^3 + b^3 + c^3 - 3abc = (a + b + c)(a^2 + b^2 + c^2 - ab - bc - ca)

Ex: 1) Factorize a3b3+1+3aba^{3}-b^{3}+1+3ab

Sol: a3b3+1+3aba^{3}-b^{3}+1+3ab

=(a)3+(b)3+(1)33(a)(b)(1)\quad \quad = (a)^{3}+(-b)^{3}+(1)^{3}-3(a)(-b)(1)

=(ab+1)(a2+(b)2+(1)2a(b)(b)(1)(1)(a))\quad \quad = (a-b+1)(a^{2}+(-b)^{2}+(1)^{2}-a(-b)-(-b)(1)-(1)(a))

=(ab+1)(a2+b2+1+ab+ba)\quad \quad = \mathbf{(a-b+1)(a^{2}+b^{2}+1+ab+b-a)}

15. Conditional Cubic Property: A special rule applied when the sum of the variables is zero.

If a+b+c=0a + b + c = 0, then a3+b3+c3=3abca^3 + b^3 + c^3 = 3abc

Ex: 1) Factorize (xy)3+(yz)3+(zx)3(x-y)^{3}+(y-z)^{3}+(z-x)^{3}

Sol: (xy)3+(yz)3+(zx)3(x-y)^{3}+(y-z)^{3}+(z-x)^{3}

=a3+b3+c3 where a+b+c=xy+yz+zx=0\quad \quad = a^{3}+b^{3}+c^{3} \text{ where } a+b+c = x-y+y-z+z-x = 0

=3abc\quad \quad = 3abc

=3(xy)(yz)(zx)\quad \quad = \mathbf{3(x-y)(y-z)(z-x)}

Division of Algebraic Expressions

Division of a monomial by another monomial by using factorisation

Ex: 1) Divide 6x36x^3 by 2x2x

Sol:

6x32x=3x2\frac{6x^3}{2x} = 3x^2

2) Divide 20x4-20x^4 by 10x210x^2

Sol:

20x410x2=2x2\frac{-20x^4}{10x^2} = -2x^2

3) Divide 7x2y2z27x^2y^2z^2 by 14xyz14xyz

Sol:

7x2y2z214xyz=xyz2\frac{7x^2y^2z^2}{14xyz} = \frac{xyz}{2}

Division of Polynomial by a monomial by using factorisation

Ex: 1) Divide 24(x2yz+xy2z+xyz2)24(x^2yz + xy^2z + xyz^2) by 8xyz8xyz

Sol:

24(x2yz+xy2z+xyz2)8xyz\frac{24(x^2yz + xy^2z + xyz^2)}{8xyz}

=24xyz(x+y+z)8xyz\quad \quad = \frac{24xyz(x+y+z)}{8xyz}

=3(x+y+z)\quad \quad = \mathbf{3(x+y+z)}

Ex: 2) Divide 3y84y6+5y43y^8 - 4y^6 + 5y^4 by y4y^4

Sol:

3y84y6+5y4y4\frac{3y^8 - 4y^6 + 5y^4}{y^4}

=y4(3y44y2+5)y4\quad \quad = \frac{{y^4}(3y^4 - 4y^2 + 5)}{{y^4}}

=3y44y2+5\quad \quad = \mathbf{3y^4 - 4y^2 + 5}